Hoe wordt de boeterente berekend?

Wat is boeterente?

Boeterente is het bedrag dat de geldverstrekker in rekening brengt wanneer je eerder dan afgesproken je hypotheek aflost.

Per jaar mag je een percentage van het oorspronkelijke hypotheekbedrag van je hypotheek boetevrij aflossen, meestal ligt dit tussen de 10 en 20 procent.

Hoe wordt de boeterente berekend?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in 2017 richtlijnen gegeven over hoe de boeterente berekend moet worden.

Er moet rekening gehouden worden met de volgende onderwerpen.

  1. Welke aflossingsvorm is van toepassing?
  2. Met welke rentepercentages wordt er gerekend?
  3. Met welke bedragen wordt er gerekend?

Een boeterente kunt u het beste opvragen bij uw hypotheekverstrekker. Dan bent u namelijk verzekerd van het exact juiste bedrag. We zullen een voorbeeld geven van een aflossingsvrije hypotheek. (dit is de meest eenvoudige)

 

De uitgangspunten
Hypotheekbedrag300.000
Openstaandbedrag250.000
Rente4,5
Resterende looptijd7 jaar

Allereerst gaat de bank bekijken met welke rente ze gaan vergelijken. Dan zoeken ze de rente op die het dichtst komt bij een rente met een looptijd van 7 jaar, want dat is de resterende looptijd. We gaan even uit van 1,5%, dit is dan de vergelijkingsrente.

Wanneer de rente die je nu betaalt lager is dan de vergelijkingsrente, ben je boeterente verschuldigd. 4,5% -/- 1,5% = 3% lager, dus een boeterente is verschuldigd.

 

Boetevrij bedrag

Het boetevrije aflossingsbedrag spreekt u vooraf af met de hypotheekverstrekker. Deze is meestal tussen de 10 en 20 procent van het oorspronkelijke hypotheekbedrag. In dit voorbeeld gaan we uit van 15%.

15% van € 300.000 = € 45.000,-

De boete zal worden berekend over het huidige openstaande saldo minus het boetevrije bedrag. 

€ 250.000 -/- € 45.000 = € 205.000,-

 

Misgelopen rente

De bank berekend nu de misgelopen rente, het verschil tussen de huidige rente en de vergelijkingsrente, over deze € 205.000,-.

Misgelopen rente 3% (4,5% – 1,5%)
Periode 7 jaar
Boeterente per jaar € 6.150,-
Boeterente over de resterende looptijd € 43.050,-

Dus in dit geval betreft het een hele forse boete. Er gaat er nog een kleine correctie overheen, omdat de bank het geld weer eerder kan besteden. Bij andere hypotheekvormen zal er ook nog rekening worden gehouden met de vaste maandelijkse aflossingen.

 

Boeterente aftrekbaar

Een boeterente is wel aftrekbaar van de belasting. Dus er zal een goede berekening gemaakt moeten worden of het aantrekkelijk is om alsnog de hypotheek over te sluiten. En ook al is de boete heel fors, kan het toch nog voordeliger zijn.

Laat u daarom altijd adviseren door een hypotheekadviseur.

Meer informatie

Andere berichten die interessant kunnen zijn.

Meldt hier aan voor nieuws updates!

Wij geven u een seintje wanneer er weer nieuwe berichten of rente-updates zijn.