Welke rente periode kiezen bij je hypotheek?

Een rentevast periode kiezen, maar wat is slim?

Bij het afsluiten van een hypotheek kun je kiezen voor een rentevaste periode. Dit is de periode waarin de rente op je hypotheek gelijk blijft. Het kiezen van de juiste rentevaste periode is een belangrijke beslissing, omdat dit van invloed kan zijn op je maandelijkse lasten en de totale kosten van je hypotheek.

Korte renteperiode

Een korte rentevaste periode kan aantrekkelijk zijn als de rente op dat moment hoog is en je verwacht dat deze verder zal gaan dalen. Hierdoor profiteer je van een lagere rente en betaal je minder hypotheeklasten. Het nadeel is echter dat de rente na afloop van de rentevaste periode kan stijgen, wat kan leiden tot hogere maandlasten. Je maandlasten zijn dan op termijn onzeker. 

Lange renteperiode

Een lange rentevaste periode (bijvoorbeeld 20 of 30 jaar) biedt meer zekerheid omdat je gedurende deze periode dezelfde rente betaalt, ongeacht de marktrente. Dit kan handig zijn als je zeker wilt weten waar je aan toe bent qua maandelijkse lasten. Bijvoorbeeld wanneer je nog kleine kinderen hebt en je zelf ook niet meer kunt gaan werken om een stijging op te kunnen vangen. Het nadeel is echter dat je niet of alleen door het maken van extra kosten kunt profiteren van eventuele renteverlagingen in de markt.

Wat dan te kiezen?

Wie je het ook vraagt in je omgeving, je zult veel verschillende ‘goede adviezen’ krijgen. De juiste keuze hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Wordt jij al zenuwachtig bij de gedachte dat je over een paar jaar wel eens een periode krap zou kunnen zitten omdat je rente ineens heel hoog is? Dan is een kortlopende rente misschien niet geschikt voor jou. Maar soms kan het niet anders, omdat je bij een wat kortere periode net wel die hogere hypotheek kunt krijgen. 

Overweeg daarom goed wat voor jou belangrijk is en bespreek je opties met je hypotheekadviseur.

Bekijk hier een overzicht van de actuele hypotheekrente.

Meer informatie

Andere berichten die interessant kunnen zijn.

Meldt hier aan voor nieuws updates!

Wij geven u een seintje wanneer er weer nieuwe berichten of rente-updates zijn.