FAQ

Antwoord op veel gestelde vragen.

Een hypotheek is een lening met een onroerend goed als onderpand. In de meeste gevallen betreft dit een woning of een bedrijfspand.

De partij (persoon of bedrijf) die de lening aangaat, heet officieel de hypotheekgever. De partij die de lening verstrekt, de bank of hypotheekverstrekker, wordt de hypotheeknemer genoemd.

Voor alle nieuwe aflossingsvrije hypotheken is vanaf 2013 geen belastingaftrek meer mogelijk.

Alleen wanneer u een voor 2013 al een aflossingsvrije hypotheek had, mag u gedurende 30 jaar vanaf de startdatum van de hypotheek de rente aftrekken van de belasting.

Dus heeft u op 1-1-2006 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten, dan gaat vanaf die datum de 30-jaars periode al lopen.

Het is zeker nog mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten.

U kunt bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek maximaal 50%  van de waarde van de woning als aflossingsvrij gedeelte afsluiten. Heeft u meer hypotheek nodig, dan moet u voor het resterende deel een hypotheekvorm met een aflossing kiezen. 

Eigenwoningreserve, wat is dat nou eigenlijk? We leggen het uit met een voorbeeld.

U heeft een koophuis met een hypotheek van € 250.000,- en u verkoopt dit huis voor € 300.000,-. Dan heeft u € 50.000,- winst. De belastingdienst verwacht dat u deze winst gebruikt voor uw nieuwe woning en noemen deze winst het eigenwoningreserve.

Nu koopt u een nieuwe woning van € 350.000,-. U sluit ook een hypotheek af voor € 350.000,-.  Maar nu komt de eigenwoningreserve om de hoek kijken. U hoeft niet daadwerkelijk dit bedrag te gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning, maar u mag de rente voor deze hypotheek niet volledig aftrekken.

Welk bedrag geldt er dan?

Voor deze woning geldt dat u maximaal de woningwaarde € 350.000,- minus het eigenwoningreserve van € 50.000,- is totaal een bedrag van € 300.000,- als hypotheek met renteaftrek kunt afsluiten. Mits deze natuurlijk volledig als hypotheek mét aflossing wordt afgesloten, voor aflossingsvrij gelden speciale regels. Over het deel boven dit bedrag, krijgt u geen hypotheekrenteaftrek.

Sluit u een hypotheek af van € 250.000,- voor deze woning, dat geld voor het hele bedrag dat er in principe recht is op renteaftrek. 

Het eigenwoningreserve blijft gedurende een periode van 3 jaar staan, daarna hoeft u er geen rekening meer mee te houden.

Dat hangt af van uw persoonlijke situatie. Maar verwacht u nog wel 20 jaar in een koopwoning te blijven wonen, dan kunt u het beste een renteperiode van 20 jaar kiezen. 

Bij de meeste hypotheekverstrekkers mag u namelijk de hypotheek meeverhuizen naar de nieuwe woning. Dus kunt u nog lang van deze rente gebruik maken. 

Dat is best een ingewikkelde berekening, waarbij met allerlei verschillende factoren rekening wordt gehouden. 

Bijvoorbeeld ook de woonquote. Dit is een percentage waarmee wordt geschat welk percentage van het inkomen er gemiddeld nodig is om rond te komen. 

Bent u echt nieuwsgierig naar de exacte formule, laat het ons dan even weten. 

 

Boeterente is de rente die de bank misloopt als u de hypotheek voortijdig aflost. 

Bij verkoop van de woning hoeft u meestal geen boeterente te betalen, maar gaat u naar een andere hypotheek, omdat de rente gedaald is? Dan betaalt u meestal een boeterente.

Bijvoorbeeld

U heeft een hypotheek met 4% rente, de huidige rente is 2,5%. De bank loopt in dit geval de resterende looptijd 1,5% rente mis. Over het openstaande hypotheekbedrag, met aftrek van uw boetevrije aflossingsbedrag, wordt over de resterende looptijd deze misgelopen rente in rekening gebracht.

Een woning kopen zonder voorbehoud van financiering, wat is dat eigenlijk? Simpel gezegd betekent het dat u de woning koopt en afziet van een clausule waarmee u zonder boete van de koop af kunt zien als u de financiering niet rond kunt krijgen. Dit is voor de verkoper en zijn/haar makelaar een belangrijke gegeven om uw bod voorrang te geven op andere biedingen.

Voor welk doel zoekt u een financiering?

bedrijfs
wagen
aanhang
wagen
motor
caravan
camper
extra geld
verzekeringen