FAQ

Antwoord op veel gestelde vragen.

Financial Lease is een lening met het aangeschafte bedrijfsmiddel als zekerheid c.q. ‘onderpand’. De maandelijkse termijnen bestaan uit aflossing en rente. Het termijnbedrag staat gedurende de gehele looptijd vast.

U bent bij een Financial Lease direct economisch eigenaar van het bedrijfsmiddel. Zodra alle betalingen van het contract zijn voldaan, bent u ook juridisch eigenaar.

Onderhoud, wegenbelasting en verzekering zijn niet inbegrepen. Deze kunt u zelf regelen. 

Bij het aangaan van een financiallovereenkomst bent u direct economische eigenaar van de auto. De leasemaatschappij is juridisch eigenaar. 

Simpel gezegd: op het tenaamstellingsbewijs van de auto staat de uw bedrijfsnaam aangegeven, maar het overschrijvingsbewijs houdt de leasemaatschappij gedurende de looptijd in bezit. U kunt de auto dus niet zonder toestemming van de leasemaatschappij verkopen.

Zodra alle betalingen zijn voldoen, krijgt u de overschrijvingsbewijzen toegezonden en bent u naast economisch, ook juridisch eigenaar. 

Ja, indien u voldoet aan de eis dat u meer dan 500 privé kilometers met uw bedrijfsauto rijdt, moet u voldoen aan de voorwaarden van de belastingdienst.

Het bijtellingspercentage is afhankelijk van de door u aangeschafte auto.

Een slottermijn is het bedrag dat u aan het einde van de looptijd nog moet voldoen. Dit bedrag leent u dus wel, maar hierover lost u niets af. Eigenlijk kunt u dit zien als een klein stukje aflossingsvrije lening binnen uw financial lease. Dit zorgt ervoor dat uw maandtermijn lager wordt.

Financieringsbedrag   € 10.000,-
Slottermijn                €  2.000,-

U betaalt dan over een bedrag van € 8.000,- rente én aflossing en over een bedrag van € 2.000,- alleen rente. Aan het einde van de looptijd betaalt u de € 2.000,- in een keer terug. 

Ja, in de meeste gevallen mag u de auto laten bestickeren. Er zijn echter een aantal uitzonderingen, informeer daarom altijd vooraf.

Juist voor de ZZP´er is Financial Lease een oplossing. Met een Financial Lease weet u voor een langere periode wat uw vaste maandelijkse uitgaven zijn. U hoeft niet in een keer een grote uitgave te doen, zo kunt u uw liquiditeiten op orde houden.

Zeker voor starters is Financial Lease uitermate geschikt om bijvoorbeeld een bedrijfswagen aan te schaffen. Uw startkapitaal kunt u dan besteden aan andere benodigde zaken om uw onderneming goed te laten starten. 

Wij hebben ook diverse mogelijkheden voor startende ondernemers.

Ja, de aanschaf van een occasion is zeker mogelijk. Zo kunt u bijvoorbeeld nog een auto met lage bijtelling (voor de resterende looptijd) aanschaffen.

Er is wel een maximum leeftijd aan occasions, standaard kunt u uitgaan van 10 jaar inclusief de looptijd van de financiering.

Hoe ouder de auto, des te lastiger het wordt om een financiering hiervoor aan te vragen. Het risico voor de financieringsmaatschappij wordt groter en daarmee ook de kosten. Dit betekent dat u voor een oudere auto vaak een renteopslag krijgt.

Uitgaande van een onderneming die verplicht is aangifte omzetbelasting te doen, dient u rekening te houden met de volgende fiscale aspecten. 

  • Renteaftrek: de betaalde rente bij financial lease is aftrekbaar als betaalde kosten.
  • Investeringsaftrek: deze geldt voor auto’s met grijs kenteken (dus alle bussen en bestelwagens) en voor zeer zuinige auto’s.
  • Afschrijven: bij financial lease bent u economisch eigenaar, daarom mag u vanaf de aanschafdatum hierop afschrijven. Voor starters geldt dat zij  ook willekeurig kunnen afschrijven.
  • BTW: u betaalt de BTW zelf, deze kan meestal niet binnen uw financial lease tenzij u in een speciale doelgroep valt.
  • Bijtelling: afhankelijk van uw type auto of bedrijfswagen.
  • EIA of VAMIL: regelingen voor energiezuinige bedrijfsmiddelen

Voor uw bedrijf kunnen ook andere regelingen van toepassing zijn. Voor uitleg en werking van de regelingen voor uw specifieke bedrijf, verwijzen wij u naar uw  accountant of belastingadviseur.

Bijna iedereen met een financiering of mobielabonnement met telefoon staat geregistreerd bij het BKR. Dat is prima, want dan staat u bekend als een prima betaler.

Echter heeft u een negatieve notering bij het BKR, die krijgt u wanneer u niet aan uw betalingsverplichtingen hebt voldaan. Dan is dit voor de meeste kredietverstrekkers wél een probleem. Er is immers meer dan normale kans dat u niet aan uw verplichtingen zult kunnen voldoen.

Voor welk doel zoekt u een financiering?

bedrijfs
wagen
aanhang
wagen
motor
caravan
camper
extra geld
verzekeringen